Fertőző bőrbetegségek kezelése

Fertőző bőrbetegségek. Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

fertőző bőrbetegségek vörös duzzadt foltok a fején viszketnek

A szőrtüszőatkásságot a Demodex canis nevű parazita okozza, amely gazdaspecifikus, 0,25 mm hosszú, színtelen, féregszerű atka, fertőző bőrbetegségek pár csökevényes, tuskószerű lábbal. Mivel a kutyák szőrtüszőatkája fajspecifikus az emberre nem veszélyes, fertőző bőrbetegségek az embert nem fertőzi meg.

A szőrtüszőatka az egészséges kutyák szőrtüszőiben és ritkábban a faggyúmirigyeiben él. A kölykök életük első néhány órájában szopás közben "fertőződnek" az atkákkal úgy, hogy az anyakutya bőre egészséges az anyakutyának nincs bőrtünete.

Navigációs menü

A szőrtüszőatka bőrbetegséget akkor okoz, ha a szőrtüszőkben bizonyos faktorok hatására túlszaporodik. Ez a túlszaporodás fiatal hónapos állatokban általában immunrendszer gyengeség miatt következik be, súlyosan férges, rossz minőségű táplálékkal etetett, rossz körülmények között tartott állatokban. A felnőtt 1, éves fertőző bőrbetegségek felett állatoknál belső szervi betegségekkel háttérbetegségekkel hozható összefüggésbe, úgymint a pajzsmirigy alulműködés, mellékvese túlműködés, daganatos betegségek, immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés, de vannak esetek, amikor nem határozható meg szőrtüszőatka túlszaporodásának oka.

A szőrtüszőatkásságnak három formája létezik: 1. A körülírt elváltozásokat okozó forma jóindulatú, az esetek nagy részében öngyógyuló, de folyamatosan nyomon kell követni.

A fiatal kutyák egésztestre terjedő, bőrgennyesedéssel járó formája egyes vörös folt pattanásokkal az arcon esetében gyakoribb, ilyen fajták a dobermann, angol bulldog, német juhász, sharpei, westi, boxer, collie, dalmata, beagle, dán dog, afgán agár, tacskó.

fertőző bőrbetegségek vörös foltok az oldalán és az arcán

A bőrön göböket, gennyes gócokat, váladékozó bőrterületet, pörköket láthatunk. A fiatalkori egésztestre terjedő forma súlyos, gyakran nem tudjuk a háttér okot, ezért a betegség kimenetele bizonytalan. A felnőttkori egésztestre kiterjedő forma ugyanúgy néz ki, mint a fiatal egésztestre kiterjedő forma.

Bőrfertőzések

A felnőttkori egésztestre kiterjedő formánál a háttérbetegséget hormonális, daganatos betegség kell keresni, mivel a háttérbetegség megszüntetése nélkül nem számíthatunk gyógyulásra. A szőrtüszőatkásság kimutatása mély bőrkaparék mintavétellel történik. A kapott mintát mikroszkóp nagyítása alatt vizsgáljuk meg, amely vizsgálattal a szőrtüszőatka azonnal megállapítható. Szőrtüszőatkásság esetén a parazitaellenes szerek adása önmagában még nem elegendő.

Növények Gyógyszerek Az úgynevezett fotoallergiás kontakt dermatitisz az allergiás kontakt dermatitisz egy sajátságos formája: a vegyi anyag az ultraviola fény UV hatására alakul át komplett allergénné főleg az Fertőző bőrbetegségek tartomány lényeges hullámhossz. Illatanyagok például tisztító- és vegyiparbanoptikai fehérítők például mosodákban és mosószergyártásbanfestékek például textiliparban és a gyógyszerek a leggyakoribb fotoallergiás kontakt dermatitiszt kiváltó vegyi anyagok [8] [14]. A légtéri expozíció okozta kontakt dermatitisz háttere is lehet irritatív vagy allergiás. Utóbbi esetben gyakori a foglalkozási eredet. Klinikailag a fényérzékenységtől kell elkülöníteni, mivel a megjelenési hely ugyanaz, ilyenkor azonban a klinikai tünetek az árnyékosabb bőrterületeket például a szemhéj, az áll, a fül mögötti területeket általában megkímélik [14].

Jó minőségű tápok etetésével, fertőző bőrbetegségek tabletták adásával kell erősíteni az ellenálló képességet. A szőrtüszőatkásságra való hajlam öröklődik, ezért azt a szukát és kant, illetve azok utódait, amelyeknek az almaiban rendszeresen előfordulnak szőrtüszőatkás kölykök nem javasolt továbbtenyészteni. Tudta, hogy az embernek is van saját szőrtüszőatkája?

A szőrtüszőatkák szinte egész életüket egy-egy szőrtüszőben élik le, azonban párzáshoz néha elhagyják otthonukat. A fertőző bőrbetegségek később lerakják petéiket, majd elpusztulnak.

Testük ilyenkor felszakad, és abból az atka maradványai illetve az emészthetetlen táplálék kikerül az emberek arcára. A kutatók szerint az egészséges emberek arcán atka jut egy-egy négyzetcentiméterre. Az állatorvoslásban a legtöbb gombás bőrbetegséget két gomba faj Microsporum és Trichophyton okozza, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek.

fertőző bőrbetegségek vörös könyök a könyökön hámló bőr

Ezek a fonalas dermatophytonok a bőr felszínén, a szőrszálakon és a szőrtüszőkben telepednek meg. Spórákkal szaporító sejt terjednek, amelyek a fertőzött állatokon és azok környezetében találhatóak meg. A dermatofitozis, az egyik leggyakoribb fertőző bőrbetegség.

Mivel egyre gyakoribb az állatról emberre terjedő gombás fertőzések gyakorisága és a gombásság klinikai tünetei nagyon változatosak, ezért fontos, hogy már az első bőrgyógyászati vizsgálat alkalmával elvégezzük a gomba fertőzöttség kimutatására irányuló vizsgálatokat.

Hogyan fertőződhetnek meg házi kedvenceink?

Navigation menu

A betegség a fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezéssel terjed, de jelentős a talajból való fertőzés is. Továbbá a fertőzött állatok használati tárgyainak behurcolásával játékok, takaró, szállítókosár, tisztító eszközök is terjedhet. A fertőzést okozó spóráknak nagy az ellenálló képességük és akár egy évig is megőrizhetik a fertőzőképességüket.

Kifejezett veszélynek vannak kitéve a terrier fajtájú kutyák, a vadászkutyák, a nyulakkal vagy rágcsálókkal egy háztartásban élő macskák és kutyák. A betegséget leggyakrabban fiatal 1 éves kor alatt kutyáknál diagnosztizáljuk.

A macskák gyakran klinikai tünetek nélkül hordozzák a gombásságot, amely által alattomosan fertőzhetik a környezetükben élő kutyákat. A perzsa macskák és a yorkshire terrier kutyák akár bőr tünetek nélkül is hordozhatják a gombásságot. Milyen bőrtüneteket okozhat? Tipikus megjelenési formája a pofa tájékon, orrháton, fülkagylón és az elülső lábakon megjelenő kerek foltokban kialakuló szőrhullás.

A szőrtelen bőrterületek szélén "kipirosodás" jelenik meg. Továbbá láthatunk töredezett szőrszálakat, fokozott korpázást és pörkképződést is.

Fertőző betegségek heti adatai

Ezek a bőrelváltozások az esetek többségében nem viszketnek. Atipikus esetekben a szőrhiányos foltok fertőző bőrbetegségek a pörkök szabálytalan alakban jelenik meg. Főként idős macskáknál a teljes testfelületre kiterjedő szőrhullás, extrém korpázás és súlyos pörkképződéssel járó bőrgyulladás is kialakulhat. A klinikai tünetek változatossága könnyen félrevezetheti a vizsgáló állatorvosokat.

fertőző bőrbetegségek miért jelent meg egy piros folt a lábán

Például a felületes bőrgyulladás is okozhat körkörös pörkös elváltozásokat. Az allergiás bőrbetegség, de akár a gombásság is okozhat vakaródzással járó elszórtan megjelenő korpázást, pörkösödést. Hogyan mutathatjuk ki a gombásságot?

fertőző bőrbetegségek kezdeti pikkelysömör kezelése otthon

A diagnózis felállítása az alapos kórelőzmény felvételén kapcsolat fertőzött állatokkal vagy emberekkel és a gombatenyésztésen alapul. Kiegészítő vizsgálatként végezhetünk Wood lámpás vizsgálatot. A pozitív esetben a szőrszálak almazöld színben világítanak, de nem minden gombafaj esetében látható színreakció, ezért minden esetben szükséges gomba tenyésztést végezni.